Reclame

Met deze blog wil ik eens ongegeneerd reclame maken. Niet voor mezelf, maar voor het prachtige, intensieve en renderende leertraject dat supervisie heet.

Het afgelopen jaar heb ik weer zulke mooie trajecten mogen begeleiden en steeds weer, of het nou in een groep is of individueel, student of professional, de resultaten zijn onverwacht en vaak aanleiding tot anders (meer helpend en professioneler) handelen in de beroepspraktijk en tot persoonlijke groei.

Ik kom veel professionals tegen in het sociaal domein en in het onderwijs en de zorg die last hebben van stressklachten en die daarmee naar de huisarts gaan. Ze komen dan terecht bij de praktijkondersteuner en krijgen soms een doorverwijzing voor de psycholoog om daar op een wachtlijst te belanden. Niets tegen dat soort trajecten, je moet vooral doen wat goed voor jou is, maar ik zie het soms met een gevoel van “wat jammer” aan. In het krijgen van stress op de werkvloer zit namelijk, naast grote werkdruk, verantwoordelijkheid en gevoel van regieverlies, ook een groot persoonlijk stuk. Wat maakt dat jij reageert zoals je doet? En zou het ook anders kunnen? Supervisie is een leertraject dat zich precies op dat snijvlak van werk en persoon begeeft. Doormiddel van reflectie kom je erachter wat je vanzelfsprekende reactiepatronen zijn, waar deze vandaan komen en wat de alternatieven zijn. Je wordt in deze zoektocht bijgestaan door een gecertificeerd supervisor die je net iets meer de diepte in laat gaan en je door het stellen van de juiste vragen nog meer tot de kern laat komen.

Het volgen van een supervisietraject vraagt een behoorlijke inspanning. Niet alleen is een minimum aantal van 10 bijeenkomsten vereist wil het als volwaardig traject worden aangemerkt, je schrijft ook iedere keer een reflectieverslag en een werkinbreng. Mijn ervaring is dat ook de nawerking van de sessies tijd vraagt, je vanzelfsprekende patronen worden namelijk aan het wankelen gebracht en dat kan soms best spannend zijn en kwetsbaar voelen. Een teken van groei!

En toch, als je zin hebt in verdieping, als je het gevoel hebt vast te lopen, of als de stress en het gevoel van verantwoordelijkheid je te groot dreigt te worden, denk dan eens aan supervisie.

Tot slot: ga in zee met een gekwalificeerd supervisor. Op de website van de LVSC (www.lvsc.eu) vind je een supervisor bij jou in de buurt. Na het volgen van een traject ontvang je reflectiepunten voor je beroepsregistratie. Voor vragen of meer informatie mag je natuurlijk ook contact met mij opnemen! Ik wens iedereen een leerzaam, en betekenisvol 2023 toe!

Plaats een reactie