Steeds vaker hoor ik dat mensen zichzelf perfectionistisch noemen en daar last van hebben. In deze blog lees je wat je er zelf aan kunt doen. Wat is perfectionisme?
Het is de neiging alles méér dan goed te doen. Het wordt ook wel als de positieve tegenpool van faalangst gezien. En daar komt meteen iets belangrijks naar voren, perfectionisme is eigenlijk angst. Angst om het niet goed te doen, om er niet bij te horen, angst om niet goed genoeg te zijn. Dat is een heel basale en menselijke angst, mensen zijn immers sociale wezens. Van oudsher is het letterlijk van levensbelang om bij de groep te horen. In je eentje kon je in de oertijd echt niet overleven! De angst er niet bij te horen is dus een angst die jou het signaal geeft dat je leven ervan af hangt. En zo voelt het ook voor perfectionistische mensen, alsof hun leven ervan af hangt als iets niet (meer dan) goed is of gaat.
Er is natuurlijk helemaal niets mis met de dingen die je doet zo goed mogelijk doen, maar de motivatie erachter is bij perfectionisme negatief, namelijk het voorkomen van angst, kwetsbaarheid. Mensen die bijvoorbeeld heel ambitieus zijn, hebben een heel andere motivatie om de dingen goed te doen, zij willen niet iets voorkomen, zij willen iets bereiken.
Wat kun je er aan doen?
Tip 1: Als je zelf last hebt van je perfectionisme, is het eerste dat je moet doen: je probleem erkennen. Accepteren dat dit een patroon is dat je ooit hebt ontwikkeld en dat je ook heel goed heeft gediend, maar nu wordt het tijd voor andere keuzes. Als je je bewust bent wat het echte doel is van jouw harde werken, kun je er met mildheid naar proberen te kijken. Niet wegstoppen maar erkennen dat het er is. Dus niet: “o, ik doe het niet goed, ik mag niet perfectionistisch zijn”, maar: O, hallo perfectionist, ben je daar weer? Ik heb je niet meer nodig hoor, ik ga mijn angst nu anders aanpakken.” Klinkt gek om zo een beetje tegen jezelf te praten? Toch is dit ook wat je doet als je negatieve gedachten over jezelf uitspreekt!
Tip 2: Je kunt dit tegen jezelf praten nog krachtiger maken door iedere dag te starten met zogenaamde affirmaties. Je zegt dan tegen jezelf: Ik ben goed genoeg, ik hoor erbij, ik doe het goed, ik heb vertrouwen. Zoals je jarenlang negatieve gedachtes hebt ingeprent, kun je er nu positieve tegenover stellen. Geloof me, het werkt, je legt als het ware nieuwe denksporen aan in je hersenen.
Tip 3: Bedenk of al je ‘moetens’ wel echt moeten en voor wie dan wel. Een bekend zinnetje uit de coaching wereld dat je kunt gebruiken is: Moet ik dit nu doen? Waarbij je het accent steeds op een ander woord legt: Moet ik dit nu doen? Moet ik dit nu doen? Moet ik dit nu doen? Moet ik dit nu doen? Moet ik dit nu doen? En neem dan je besluit.
Tip 4: Jij bent de baas over je gedachten. Als je merkt dat je onzeker wordt, en denkt dat je iets niet kan, of onzeker bent of je het wel goed doet. Zeg dan : Stop! tegen die gedachten en onderzoek ze met nieuwsgierigheid. Waar komt het vandaan? Kloppen die gedachten? Zijn ze gebaseerd op feiten of praat ik mezelf de put in? Dan hou ik daar nu mee op!
Tip 5: Zoek hulp bij een coach of supervisor die jou ondersteunt in jouw weg om het aangeleerde patroon om te buigen naar een patroon dat nu meer helpend is; tevredenheid over jouw “goed genoeg” zijn.
Vragen, opmerkingen of hulp nodig? Neem contact met mij op en zet die eerste stap!